Nebitni životi

Premijer Orešković najbogatiji! Ministar Bauk uštedio stotine tisuća! Ministrici Juretić kad plati kredite ostane samo 3.300 kuna! – pišu ovih dana gotovo svi mediji. Koga briga? Tko to čita i zašto? Što je mene kao prosječnog građanina ove zemlje briga što od imovine ima bilo koji ministar, član Hrvatskog sabora ili bilo tko drugi – sve dok je sve što je navedeno zarađeno ili stečeno po važećim propisima, na to plaćeni svi isto tako zakonom određeni doprinosi. Je li tako, ne trebam provjeravati ja nego za to zadužene organizacije. Zašto onda informacije o nečijoj imovini sa svim detaljnim podacima u javnosti? Zato što javnost ima pravo znati, točno, ali svatko tko to želi saznati može to uvidom u dokumente i bez objavljivanja i rasprava po medijima.
Sve one koji su ironizirali ili pisali ozbiljno o ministrici Juretić i o tome kako mora živjeti s oko 3.500 kuna mjesečno, podsjetit ću da je ministrica u trenutku kad plati sve svoje kredite i počne zbrajati koliko joj od spomenutog iznosa preostane za plaćanje režija – još uvijek u daleko boljem položaju od više od 650.000 umirovljenika kojima je mirovina ispod 2.500 kuna a koji više nemaju baš nikakve mogućnosti dodatne zarade. Čak je u boljem položaju i od svih onih s mirovinom većom od 3.800 kuna jer država tu visinu mirovine smatra dovoljno velikom da na nju još jednom naplati poreze i doprinose, te još jedan dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje. To opet znači da iako ste cijeli radni vijek izdvajali iz plaće i plaćali sve zakonom zadane poreze i doprinose to ćete ponovo još jednom plaćati kad počnete primati mirovinu. Dakle, doprinosom na doprinos. Pri tome, ako imate sreću da ste imali nešto veću plaću od ostalih pa tako zaradili i malo veću mirovinu, država će vas podsjetiti da je najbolje uvijek biti u prosjeku, pa će vam od visoke mirovine od 3.800 kuna skinuti toliko da vas povuče u onu većinu ispod te crte, a ako imate strašno visoku mirovinu od oko 5.000 kuna uzet će vam gotovo oko 450 kuna.
Ministrica Juretić na ostatak svoje plaće naravno ne plaća ništa, ima cijeli taj po državi velik i značajan iznos za trošenje, za režije, za lijekove ako joj zatrebaju, za novine ako možda želi znati što se događa dalje od njenog susjedstva, za tramvaj kartu ako želi otići dalje od svoje ulice, možda joj ponekad ostane i za haljinu s placa ili cipele na sniženju (ako baš više ne može hodati u onima s rupom na đonu).
Ma naravno da karikiram. I naravno da je u ovom razmišljanju ministrica Juretić tek simboličan primjer – jer sam ljuta na skretanja s bitnog, na vječito iste provokatore po medijima i u javnosti koji (zlo)namjerno skreću naše živote i probleme na sporedne kolosjeke a izvlače ustaše, partizane, imovinske kartice, imenovanja, ljubavnice, „mi ili oni“ i sve tako i tim ili malo drugačijim redom.
Vaše plaće i moja mirovina tako postaju nevažni. Vaša prava iz rada, vaše slobode, mogućnosti, školovanje i napredovanje, život naše djece, stanje u jaslicama i bolnicama, nered u socijalnom sustavu i još brojne druge stvari koje su naš a ne život tih bukača ili plaćenih pisaca postaju sitni, daleki i nebitni.