Četrnaest prema sto

Gospođa Katarina iz moje ulice umirovljena je profesorica hrvatskog jezika. Živi sama već više od pet godina i još se unatoč (ili usprkos) svojih 83 godine odlično snalazi. – Gospođo Katarina, idemo na kavu! – najčešći je početak našeg druženja kad se sretnemo, ja na putu prema placu a ona na klupi s koje gleda kako prolazi život. Ponekad pristane, ponekad ne, najviše zato što sama nema za kavu i što ne želi „ostati dužna“. Nakon 41 godine rada s djecom u jednoj srednjoj školi u Zagrebu ova vitalna umirovljenica nema ni za jednu kavu dnevno. Deset kuna puta trideset dana je 300 kuna s kojima se ona ponekad kad plati režije hrani više od pola mjeseca. – Ja sam još super kako žive drugi s manjim mirovinama – često mi tumači tehniku preživljavanja hrvatskog prosječnog umirovljenika. Ne žali se, ne optužuje nikoga, podnosi svoju starost i siromaštvo kojem je vrata otvorila mirovina s mirom i dostojanstvom s kakvim je radila i učila brojne generacije o tome što je dobro, što loše, što je lijepo, što pravedno, što znači poštivanje, što uvažavanje.
Sreli smo se i jutros, u Velikom tjednu. Sjedimo uz kavu i ja joj prenosim informaciju da će u travnju s mirovinom za ožujak primiti i 33,30 kuna više. Mirovina joj je, kako to javlja HZMO usklađivanjem porasla za oko 11,10 kuna pa će s razlikama za siječanj i ožujak primiti toliko. Gospođa Katarina ne gleda na to kao na ironiju, s 33 kune se može svašta, kaže, samo da ih je bar dobila ranije jer pred nama je Uskrs.
Dok pričamo o proljeću, o tome kako se već može uštedjeti na grijanju i kako uskoro neće trebati kaputi, u sebi računam: blagdanska potrošačka košarica, ona najskromnija, skuplja je za sto kuna u odnosu na razdoblje prije tri godine. Mirovina gospođe Katarine je u te iste tri godine porasla oko 14 kuna. Dakle 14 kuna porasta mirovine prema 100 kuna porasta cijene blagdanske košarice. Kad poslije Uskrsa primi povećanje mirovine taj će se odnos povećati na 25 prema 100 kuna.
Trenutačno jedina umirovljenička udruga koja glasno i jasno traži poboljšanja za umirovljenike je Sindikat umirovljenika Hrvatske. Pokrenuli su Peticiju protiv siromaštva starijih osoba. Potpisalo ju je gotovo 26.000 građana. Peticijom su zatražene hitne mjere jer siromaštvo pogađa svaku treću osobu stariju od 65 godina. Uručena je ministrici rada i mirovinskog osiguranja. Čekamo njen odgovor na Peticiju. Do tada, razmišljam što ja mogu učiniti? Mogu gospođi Katarini pažljivo da ju ne povrijedim pokloniti kolač, komadić šunke, sir, cvijeće. Ili još bolje, mogu ju pozvati za svoj blagdanski stol.
Sretan Uskrs!